Håndbagasje – hva kan du ta med ?

Det er mange regler for hva du kan ha med i håndbagasjen når du skal ut og fly. Her kan du få oversikt over de viktigste reglene.

I korte trekk

  • Væske kan kun tas med i beholdere som rommer maksimalt 100 ml.
  • Ikke ta med noe inn på flyet som kan sees på som et potensielt våpen. Det gjelder for eksempel neglesaks eller kniv med bladlengde over 6 cm. Ta heller ikke med noe som ligner på et våpen, som lekepistoler.
  • Du kan kun ha med én gasslighter. Den må legges i posen med væske.
  • Hvis du må ha med medisiner på reisen, må de være merket og du må ha bevis på at du trenger dem. Les mer om medisiner i flybagasjen her.

Regler om flytende væske i håndbagasjen

  • Væske kan kun tas med i håndbagasjen i beholdere som det er plass til maksimalt 100 ml (1 dl) i. Den totale mengden får ikke overstige 1000 ml (10 dl).
  • Vann, brus, gelé, krem, parfyme, skum, innholdet i spraybokser og annet med lignende konsistens regnes som flytende væske.
  • All væske du skal ha med inn på flyet må samles i én gjennomsiktig plastpose før du går gjennom sikkerhetskontroller. Posen må ha lukkemekanisme, og romme maksimalt 1 liter. Du kan finne slike poser ved sikkerhetskontrollen på de fleste flyplassene i Norge.
  • Regelen om begrenset mengde væske i håndbagasjen gjelder for alle flyvninger som går fra flyplasser i EU- og EØS-området, samt Sveits. Den gjelder også for mellomlanding i disse områdene.

Det er størrelsen på beholderen med væske som bestemmer om du kan ha den med inn på flyet eller ikke.  Hvor mye væske som faktisk er i den har ingen betydning. Det vil si at en halvlitersflaske med væske i ikke kan tas med inn på flyet, selv om den er nesten tom.

Væske som du kjøper inne på flyplassen eller flyet etter å ha passert sikkerhetskontrollen kan du ha med på flyvningen. Hvis du skal mellomlande er det viktig at du ber om å få det i en forseglet pose og at du har kvitteringen. Hvis du ikke bryter forseglingen kan du ha med deg posen på videre flyvninger i inntil 24 timer etter kjøpet. Produktene må være kjøpt og forseglet i Sveits, EU- eller EØS-området. Husk å kontrollere hva som er tillatt å ta med seg av taxfree-varer ut fra det landet du reiser fra, og inn i det landet du reiser til.

Det finnes noen unntak fra reglene om væske. Du kan ta med væske som du trenger under selve flyvningen av medisinske eller kostholdsmessige årsaker. Det kan for eksempel være babymat. Du må være forberedt på å bevise at innholdet i beholderne er ufarlig. Kanskje du må smake på det eller smøre litt av det på huden. Medisiner i fast form som du trenger på reisen er tillatt å ha i håndbagasjen.

Størrelse og vekt på håndbagasjen

Det er stor variasjon på hvor mye håndbagasje flyselskapene lar deg ha med. Dessuten kan det variere avhengig av hvilken billettype du har. På charterflyvninger hender det seg at du ikke får ha med mer enn 5 kg inn på flyet. Men de to vanligste grensene er 8 kg og 10 kg. Det er også litt forskjell på hvor stor håndbagasjen får være. For øvrig er det sjeldent mindre enn 50 cm x 40 cm x 20 cm. Ofte får du ta med et lite kolli i tillegg. Se nettsidene til flyselskapet du skal reise med for å være sikker på hvilke regler som gjelder for ditt flyselskap.

Andre forbudte gjenstander

Hvis du må ha med en gjenstand med farlig egenskap på reisen, så se i denne tabellen for å finne ut om du kan ha det med. Det kan for eksempel være tørris til kjøling av medisiner eller litiumbatterier.

Sikkerhetskontrolløren har myndighet til å beslaglegge gjenstander som hun vurderer som en sikkerhetstrussel. Det gjelder selv om gjenstanden står oppført som tillatt, eller ikke er listet i regelverket.

Les mer om forbudte gjenstander i håndbagasjen og innsjekket bagasje på nettsidene til Avinor. Reglene varierer fra flyplass til flyplass. Har du fortsatt spørsmål om sikkerhetstiltak, bør du kontakte flyplassen eller flyselskapet.

Kilder:
Luftfartstilsynet, Avinor og Norwegian.